divendres, 7 de maig de 2010

El bibliobús de la llibertat, de Miquel Joseph


Miquel Joseph (Granollers, 1903-Panamà 1983) fou impressor, periodista, cineasta i escriptor. En aquest blog el recordem pel paper decisiu que va tenir a l'hora d'organitzar l'exili a França d'un grup d'intel·lectuals catalans.

A El bibliobús de la llibertat, Joseph, funcionari de la Conselleria de Cultura del govern de la Generalitat, narra com van ser els darrers dies a Catalunya d'un grapat d'escriptors membres de la Institució de les Lletres Catalanes. Va ser una fugida trista, com totes les que es van emprendre aquell dies del final de la Guerra Civil. Es deixava enrere Barcelona, Catalunya, la vida, i es caminava endavant, cap a l'estranger, cap a l'inconegut.

La història té un seguit d'elements molt novel·lescos, però reals, al capdavall: el vehicle amb què es va fer l'evacuació dels intel·lectuals era un camió que s'havia habilitat per a fer de bibliobús a les trinxeres, en el qual hi havia el nom de la Institució de les Lletres Catalanes i de la Generalitat de Catalunya. No es pot negar que la imatge és potent: un bibliobús que s'endú els escriptors a l'exili. Al llibre també s'hi narra l'estada al Mas Perxers, a Agullana, i les vicissituds per a aconseguir un salconduit i per a passar la frontera.

Faig un enllaç a la pàgina del llibre, editat a Símbol Editors.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada